Za necelou půlhodinku si můžete sami (a hlavně pak za výrazně nižší cenu, než v obchodě!) vyrobit domácí máslo. A co víc, zjistíte, že chuťově je ještě lepší, zvlášť, když do něj – dle vlastní chuti – přidáte sůl, nebo bylinky…
Pokud se rozhodnete pro výrobu klasického, čistého másla bez jakýchkoli přísad, jediné, co k tomu budete potřebovat je SMETANA KE ŠLEHÁNÍ – ale pozor! Smetana nesmí být ošetřená tzv. metodou UHT, proto nekupujte trvanlivou, pouze ČERSTVOU s MINIMÁLNÍM OBSAHEM 30% TUKU. Čím víc, tím lépe…
POSTUP:
Smetanu vyšleháte klasickým způsobem, ovšem ve chvíli, kdy byste ji běžně použili na dozdobení jahod, zalili čokoládou, či přidali k dezertům, mixér nevypínáte a šleháte dál. Smetana je totiž pro „výrobu“ másla potřeba přešlehat. Potřebujeme, aby se smetana doslova srazila, což se začne odehrávat ve chvíli, kdy se tuk začne pozvolna oddělovat od podmáslí. To postupně slévejte a klidně ho můžete vypít, nemusíte ho vylévat – ale tohle je opět Vaše volba! Jakmile šleháte už výlučně hustou hmotu, vyklopte ji, či vydělejte z mixéru a v rukách pod proudem studené vody hněťte tak dlouho, dokud nebudete mít hladký bochánek. Ten pak můžete vložit do potravinové fólie, alobalu, nebo nejlépe do máslenky, umělé, či skleněné uzavíratelné dózičky, z níž pak budete jen ukrajovat tuto dobrotu…
OCHUCENÁ VARIANTA:
Pokud chcete máslo dochutit, učiňte tak před vkládáním do máslenky – můžete jej promíchat z krystalickou solí, kořením dle vlastní chuti, nebo nadrobno nakrájenými bylinkami – taktéž dle svého vlastního uvážení.
***************************************************************************************
A jen pro úplnost dodáváme, že z 500 ml smetany připravíte až 200 g másla. Pokud se rozhodnete pro variantu „obohacenou“, tedy když do másla přidáte sůl, bylinky, či obojí, měli byste vědět, že např. bylinkové máslo o hmotnosti 250 g koupíte v obchodě i za 100 Kč, čili při domácí výrobě ušetříte velmi výrazně!
STYLEnew.cz Vám přeje DOBROU CHUŤ…