Pokud by jí před třemi lety někdo řekl, že vydá vlastní kuchařku, poklepala by si na čelo. Dnes? Její facebookové stránky inspirují desetitisíce lidí, stejně jako její první kuchařka! Svou přirozeností, autentičností, vášní…
Kačka letos vstoupila do Kristových let, stala se poprvé v životě mámou a především pak už nějaký ten pátek dělá výlučně to, co ji baví, co ji samotné přijde smysluplné a přináší radost. Jako malá chtěla být malířkou. Vystudovala italské gymnázium, posléze obor taneční pedagog na pražské taneční konzervatoři a zastává názor, že člověk by měl v životě zkusit všechno. Možná ji někteří z vás znají, protože přede dvěma lety prošla televizní reality show MasterChef, kam se ovšem přihlásila nikoli kvůli vaření, nebo tomu, aby z ní byla mediální hvězda, ale kvůli…
Jak jste se tedy dostala do MasterChefa?
To je docela zvláštní historka. Já totiž do té doby vařila jen z nutnosti a pro manžela, ale abych trávila např. dvě hodiny v kuchyni a něco tam kreativně vytvářela, tak to ani omylem. Nicméně najednou běžela v televizi upoutávka, a protože jsem se shodou okolností v ten den dozvěděla, že můj tatínek je velmi vážně nemocný, opila jsem se. Hlavou mi proběhlo, že by ho mohlo motivovat, kdyby mě viděl v televizi, tak jsem zvedla telefon a přihlásila se. Ale je docela vtipné, když se mi druhý den ozvali z Novy, myslela jsem si, že si dělají legraci, protože jsem vůbec nevěděla o tom, že bych se přihlásila na výběrové castingy…
Vaření do té doby nebylo alfou a omegou vašeho života, přesto jste se na obrazovkách objevila…
Já do toho pořadu vstupovala především kvůli tátovi, jak jsem už zmínila a hlavně jsem do toho šla s tím, že budu taková, jaká jsem. Ale je fakt, že pokud bych tam šla nyní, určitě bych byla víc suverénní a spoustu věcí bych dělala jinak. Byla to pro mě velká zkušenost, která mě posunula a hlavně bych ráda řekla, že jsem se tam potkala i se skvělým týmem Snídaně s Novou, s lidmi, které vážně zbožňuji.
Právě ve Snídani vás dnes nejen vaši fanoušci mohou vídat.
A já si toho velmi vážím. Je to pro mě velká radost, když se můžu i s televizními diváky podělit o své nápady v podobě nových receptur.
I těch, které máte ve své knižní prvotině, netradiční kuchařce s názvem Voňavý inspiromat. Jak vás napadlo vydat kuchařku?
Nabídky ke mně přicházely už nějaký čas, ale já je zatím všechny odmítala. Jednalo se o velká knižní nakladatelství, ale já jsem cítila, že ještě není ten správný čas. Každopádně jednoho dne se mi ozvalo jedno malé, rodinné nakladatelství a já věděla, že to je pro mě to pravé a můžu do toho jít. Byla jsem těhotná, čili asi i víc citlivější, čili zafungovala moje intuice. A vím, že jsem udělala správnou věc.
To bezesporu, když jste měla vyprodaný náklad už v předprodeji, kdy ještě nebyla knížka hmatatelně na světě. Kačko, vystudovala jste italské gymnázium, posléze taneční konzervatoř, obor taneční pedagog…
…a vám vrtá hlavou, proč s tímto vzděláním najednou vařím a vydávám kuchařku. (smích)
Přesně tak.
Víte, já jsem, jak říká s oblibou i můj manžel, strašný životní střelec. Takových lidí moc není. Zkrátka nad věcmi příliš nepřemýšlím, jednám impulzivně, de facto pro mě není absolutně nic problém. Ať už se jedná o výchovu dítěte, o cvičení, o to, že veřejně hovořím před lidmi… Mám ze všeho velkou radost, takže není vyloučeno, že například za 10 let můžu být pilotka speciálního tryskáče. (smích) Něco si vysním a tímto svým způsobem se mi opravdu moje sny plní. Člověk má v životě zkusit úplně všechno. A já dělám jen to, co mě baví, naplňuje, což je momentálně vaření, psaní kuchařek, působení v médiích, jak už bylo řečeno, ve Snídani s Novou. Chci zkrátka zkoušet nové a nové věci a při tom potkávat nové a zajímavé lidi. Je to skvělé, věřte mi!
Vaše nejoblíbenější jídlo?
To vám nedokážu po pravdě říct, protože já to mám podle období. Tento týden to můžou být jablka, další týden například smetana… Momentálně je to dýně. Ale obecně miluju sladkosti.
Tak to klobouk dolů, protože musíte mít úžasné zažívání!
Já takto nevypadala vždycky, mám za sebou období, kdy jsem se tím, jak vypadám, docela trápila, ale to už je za mnou. Prošla jsem si fázemi od anorektičky k baculce a zase zpátky. Dnes už se ale nemusím obávat žádné potraviny, mám nastartovaný metabolismus, žádnou celulitidu či strie, pupínky, mám zdravé a silné vlasy a nehty, mám síly a energie na rozdávání, nebývám nemocná, jsem stále veselá a držím si dobrou náladu. Naučila jsem se totiž, že platí jediná věc: RADOVAT SE Z JÍDLA. Člověk by si neměl dávat žádné zákazy a podmínky, protože na tomto principu pak tělo úžasně funguje. Jím pocitově, čili to, nač mám chuť, ale zdravou kuchyni.
Říkáte zdravou, ale je asi třeba podotknout nikoli striktní!
Přesně tak. Nikdy nebudu striktní low carb, paleo, vegan a podobně. Já tyto směry ani nikdy neřešila a našla jsem si vlastní cestu. Jsem pyšná na to, že já jsem já. Jím všechno, jen si vybírám ty správné potraviny.
A právě tento svůj originální přístup Kačka vložila do Voňavého inspiromatu. Doporučuje každému, aby si neničil metabolismus neustálými dietami, po kterých vždy následuje jo-jo efekt. Navíc s každou další dietou roste rezistence organismu a další hubnutí už je podstatně těžší. Kačka tvrdí: „Osvoboďte se! Přestaňte být otroky a otrokyněmi každodenního vážení, přepočítávání a počítání kalorií a honbou za vysněnou postavou, která de facto neexistuje!“ A pokud na tuto cestu nastoupíte, přestanete být na čemkoli a komkoli závislí, budete mít radost z toho, že si můžete opravdu dopřávat výlučně to, oč si vaše tělo řekne, jen je tedy třeba vědět, kde tu či onu potravinu koupit. Po přečtení Kaččiny knižní prvotiny se přinejmenším zbavíte sebemenšího stresu ve spojitosti s jídlem a nebudete mít žádný pocit viny, pokud právě „zhřešíte“. Ale zdravě, a tak, jak to dělá Kačka Tichá připravující pro Vás stále nové a nové inspirativní receptury na Facebooku TICHOVY DOBROTY. Přidejte se k ní a STYLEnew.cz Vám přeje hodně štěstí a žádný stres!
Text: Lubomír Nečas Fotografie: Dagmar Hájková a archiv Kačky Tiché