Peter Freestone
Potkat Petera je radost, potkáte totiž vlídnost, kterou tento mohutný, usměvavý muž vysílá ke všem příchozím. Je kolem něj určité kouzlo. Kouzlo prožitého, nadhled a zvědavost z budoucího. Nežije z minulosti, ale čerpá z ní pro nové, které právě tvoří. Podává výpověď o prožitém, jež skončilo odchodem jednoho z bezesporu největších hudebních géniů naší Planety, muže, který nosil jméno Freddie Mercury.
Nejkrásnější etapa života autora této knihy začala roce 1976, v den kdy Freddie Mercury za doprovodu Londýnského královského baletu poprvé zpíval skladbu Little Think Called Love. Peter Freestone byl tehdy garderobiérem v Londýnském národním divadle, staral se o kostýmy baletního souboru, a v ten den pomohl i Freddiemu. Chvíle, která ovlivnila celý jeho další život. Zdánlivě náhodné setkání se totiž záhy proměnilo ve vzácné, osudové, přátelství a Peter zůstal po boku tohoto nesmírně talentovaného umělce, dalších dvanáct let. Stal se jeho komorníkem, osobním asistentem, tajemníkem, prostě jedním z nejbližších a byl to právě on, kdo držel jeho ruku ve chvílích posledních. Každý se vyrovnáváme s velkými ztrátami po svém, Peter začal pracovat jako ošetřovatel v nemocnici na oddělení věnovaném pacientům s AIDS (dodnes dělá o této nemoci přednášky), zabrousil do světa podnikatelského a stal se z něj spisovatel. Chtěl se podělit o své zážitky, zkušenosti i vědomosti a tak napsal dvě knihy o Freddiem Mercurym. Obě byly přeloženy do několika jazyků a staly bestsellery. Jak by také ne, vždyť málokdo má tolik fanoušků po celém světě jako britská skupina Queen a to právě díky tomuto úžasnému zpěvákovi, skladateli a v mnoha případech i textaři.
Teď máme před sebou kuchařku. Knihu, která vznikla zcela neplánovaně, vlastně jen tak náhodou, zato však z radosti z nově vzniklého přátelství, z lásky k vaření a dobrému jídlu. Stalo se to, když Peter vyprávěl svým pražským přátelům, filmové producentce Michaele Flenerové a jejímu partnerovi , o době, kdy Freddiemu vařil. Asi u třicátého receptu ho oba zarazili s tím, že se ten poklad o kterém právě mluví, musí nutně zaznamenat. A tak se místo povídání začalo vařit, fotografovat, zapisovat a samozřejmě také ochutnávat, nebo spíše hodovat. Prostě se dělo všechno to, co neodmyslitelně patří ke vzniku dobré kuchařky. A v téhle je ještě bonus a to ne jen v podobě soukromých fotografií, které ještě nikdy nebyly zveřejněny. Vydáte se totiž i na malou toulku životem Freddieho Mercuryho. Uvaříte si oblíbené pokrmy tohoto velkého milovníka jídla a stolování, procestujete s ním kus světa, navštívíte oblíbené restaurace v Londýně, New Yorku, Mnichově, nebo třeba v zemi vycházejícího slunce. Nahlédnete do jeho království - domu zvaného Garden Loge - kde zažijete vyhlášené a grandiozní, večírky i chvíle intimní samoty. Tedy abych se správně vyjádřila – decentně do nich nahlédnete. Ochutnáte jídla běžná i exotická, kuchyni těžkou, lehkou i tu nejlehčí. Najdete i jeho jídlo poslední, a to není morbidní, jak by si někdo mohl myslet, je to veliké vyznání lásky a obdivu – autorovo pohlazení poslané do nebe jednomu z největších umělců naší epochy.
A jaké jsou poslední věty knihy psány rukou Phoebe ? ( jak Freddie svého přítele nazýval)
„ Přeji vám dobrou chuť a spoustu krásných zážitků nejen při přípravě vybraných pokrmů, ale především u jejich konzumace! A s každým soustem mějte na paměti, že Freddie Mercury tato jídla opravdu miloval ! Přeji vám krásný život Váš Peter Freestone
Peter Freestone žije již řadu let u nás v Čechách, zemi kterou si zamiloval. Mimo jiné píše operní kritiky, libreta, přednáší, pomáhá českým hudebníkům prosadit se za hranicemi a samosebou cestuje, potkává se s lidmi ze všech koutů planety, vypráví o radostech i nástrahách lidského bytí...
Text : Tereza Pokorná Fotografie : Dagmar Hájková a Jan Podařil