Moudovo království je místem doslova kouzelným pro všechny, kdo jsou milovníky oříšků a mandlí všemožných druhů, kakaových bobů, kávy, sušeného ovoce vonícího dálkami i naší domovinou, čokolády rozplývající se na jazyku, čajů, v nichž plavou lístky růží, či jiných léčivých a harmonizujících bylinek. Vášeň i klid jsou zde propojeny v jedno, aby se staly radostí pro naše chuťové buňky i psyché. Vypadá to, že se chystám dělat reklamu jednomu krámku v centru Kutné Hory a také na pražském Žižkově, ale není tomu tak. Chci se podělit se svým speciálním a vzácným zážitkem, který mám vždy, když vkročím do Moudova království, kde všechno tohle má zcela jinou hodnotu, než jsme obvykle zvyklí. Jistě že nemalou roli hraje osobní šarm pána domu, ale v tom jeho tajemství, ani kouzlo s ním spojené netkví. Zastaví se tu totiž čas. Potichoučku hraje hudba, mísí se spolu vůně darů matky země s vůní pražících se oříšků, člověk si najednou více uvědomí sám sebe, své tělo, které nám tolik slouží, a my mu mnohdy za to ani nepoděkujeme, zapomínáme, že i ono potřebuje občas rozmazlovat, a to bez výčitek a kritiky tvarů. Potřebuje dodat sílu na „ptákoviny“, které s ním provádíme. A ona síla je zde ukrytá v nespočtu mističek, košíků, pytlíčků. Co tělu přináší kousek čokolády je všeobecně známo. Nebudu vypisovat vše, co obsahují mandle a oříšky, co dodávají našemu tělu, jak ho vyživují, nebudu ani hovořit o důležitosti kvality. Zde je ale spojena s dávnou rodinnou tradicí. Je poutána láskou, úctou a respektem k předkům, k vlastním kořenům, všemu, co z takového spojení vzniká. A právě v tom tkví tajemství Moudových oříšků, jejich chuti a výjimečnosti. A proč se rozhodl Big Boss firmy Danone pro Saudskou Arábii, že se usadí v malé zemi v srdci Evropy? Jednoduše. Zamiloval se. Zamiloval se, změnil svůj život, a vyvstala otázka, čemu se v novém prostření věnovat. Dědeček začal pražit oříšky v mořském písku r. 1888. Moud Najjar se svou ženou Lenkou se rozhodli ho následovat. Staré rodinné receptury byly k dispozici, potřebné chuťové pohárky také. Zda bude některé z dětí svého libanonského tatínka následovat, se zatím neví, já bych to ale těm našim přála. Proč? Ochutnejte a pochopíte.
Oříšky z Afriky jsou nejlepší pražené, z Ameriky různě ochucené, z Indie přírodní. Kdo si neví rady, čím sebe nebo své přátele potěšit, může ode všeho ochutnat, výběr je pak snadný.
Tereza Herz Pokorná
AL Andalous Boutique Kutná Hora, Husova 17,AL Andalous Boutique Praha-Žižkov, Vlkova 30
Fotografie: Dagmar Hájková