Výpravná a laskavá soutěž o nejlepšího tvůrce bábovek, koláčů, dortů a moučníků. Jejím cílem a smyslem je ukázat lásku k tak zdánlivě banální „práci“, jakou je pečení. Ve skutečnosti se totiž za touto činností skrývá mnohem více, počínaje úctou k tradicím a umu předků.
Pořad vzdává hold fascinující zručnosti lidských rukou a vyslovuje uznání zápalu pro věc, který nejlepší domácí pekaři musí mít. V neposlední řadě je posláním zprostředkovat divákům pohled na neuvěřitelné skvosty české, moravské, slezské, ale i světové kuchyně, které si budou chtít doma ihned po zhlédnutí sami upéct. Peče celá země nabídne tradiční receptury, ale i inovativní postupy. Dvanáct finalistů bude muset čelit kreativním výzvám, kdy mohou doma trénovat a vylepšovat, čekají je rovněž úkoly, se kterými se setkají někdy i poprvé v životě.
Asistovat u pečení jim bude moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta. Rozhodovato vítězných pekařích a cukrářích daných kol budou porotci Josef Maršálek a Mirka van Gils Slavíková. Uznávaní odborníci, kteří šíří cukrářské umění i za hranicemi Česka.
Podobně jako u veleúspěšné StarDance je i tento formát převzatý z Britských ostrovů. S originálním názvem „The Great British Bake Off“ se pořad poprvé vysílal na obrazovkách veřejnoprávní BBC 2 v roce 2010 a téměř okamžitě si získal obrovskou popularitu. Důkazem je několik ocenění BAFTA pro televizní pořad roku i fakt, že se v letech 2015 a 2016 stal nejsledovanějším pořadem ve Spojeném království. Bake Off také úspěšně vyrazilo na cestu světem a licenci na jeho vysílání koupilo už více než třicet zemí od Argentiny přes Francii až po Nový Zéland.
PS. Mirka van Gils Slavíková - renomovaná cukrářka a držitelka francouzského titulu” Mistr cukrářského umění” pozvala novináře na “sladkou tiskovku”….Václav Kopta byl vtipný a šarmantní….Mirka profesionální a zábavná…. novináři si upekli s její pomocí VÁNOČNÍ LIMBURSKÝ BRUSINKOVÝ KOLÁČ…..a ten si taky snědli…byl ÚŽASNÝ…./ recept ve fotogalerii /.
Fotografie: Dagmar Hájková a archiv ČT