Pandemie nás naučila se o sebe více starat, dbát více o své zdraví. Postoj lidí k výživě se dramaticky změnil. Chceme být zdraví, máme větší povědomí o tom, jak a co jíst.
Co se týče zdraví, více do sebe investujeme. Víme, že chronické nemoci, cukrovka a obezita zvyšují pravděpodobnost a průběh onemocnění.
V karanténě vzrostla konzumace alkoholu. Sklenička prosecca či vína se stala součástí instagramové prezentace. „Samozřejmě víme, že konzumace alkoholu není dobrá pro naši imunitu a zdraví, ale zároveň chápu, že izolace je těžká a po ní se naopak zase chceme bavit,“ říká výživová poradkyně Gabriela Peacock a dodává „doporučuji pacientům, aby měli alespoň tři dny v týdnu bez konzumace alkoholu a zároveň podporovali svá játra.
Čas od času se všichni rádi napijeme a zařádíme si na večírku. Letní počasí nabádá zajít na trhy, náplavku či popít s přáteli u ohně. Venkovní degustace vína jsou zkrátka skvělé a i oslavy mají v letním počasí jiný rozměr. Podle Gabriely Peacock je všechno o umírněnosti, pití s rozumem a když už pijeme, o podpoře jater zase z té druhé strany „Je v pořádku se občas napít, když se o své tělo staráme“ říká Gabriela. "
Ale zde jsou tipy, které Gabriela Peacock doporučuje:
Po sklenici alkoholu vypijte vždy sklenici vody. Zpomalíte rychlost pití a navíc zůstanete hydratovaní!
Ideální je sníst nejdříve bílkovinu. Hummus, ořechy, olivy nebo sýr jsou skvělé, než začnete pít. Protein pomůže zpomalit výkyv cukru v krevním oběhu a tím i následné zvýšení hladiny inzulínu. Pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi a pomůže předcházet přírůstku hmotnosti.
Umožňuji svým pacientům pít mírně, ale vždy doporučuji kvalitní doplněk podporující játra. Pro efektivní fungování jsou játra závislá na živinách a nejen, že alkohol vyčerpá živiny dostupné v játrech, ale musí také tvrději pracovat na zpracování alkoholu.
Problém s alkoholem je často v koktejlech a mixech, protože v nich je hodně cukru. Jakmile vypijete několik Piña Colad, dostáváte do sebe neuvěřitelné množství kalorií. Vždy doporučuji kvalitní lihoviny jako vodka, gin a tequila smíchané s čerstvou šťávou z citronu, perlivou vodou a ledem. Nebo volte červené víno, které obsahuje polyfenoly, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky.
100 % ekologických vín, biodynamických vín nebo přírodních vín má po sklizni méně chemikálií a méně sulfátů. Ty mohou často způsobit nepříjemnou kocovinu a způsobit disbalanc vašeho těla!