Chcete-li ochutnat znamenitou italskou kuchyni, nemusíte jezdit do Itálie.
Stačí zajít do Casa De Carli.
To musíte vědět.
Když se setkají dva lidé, kteří mají stejné zájmy a stejnou vášeň pro dobrou gastronomii, tak to musí být někde vidět. To je případ Lenky Hermanové a Mattea De Carli. Seznámili se v Irsku v Dublinu v roce 2006 při práci v hotelu Four Seasons. A od té doby jsou stále spolu. Z Dublinu se přemístili do Dubaje, kde Matteo otvíral na pozici šéfkuchaře italskou restauraci Bice Mare, která se specializovala na ryby. Tam strávil jeden rok a odtud se přestěhovali do NYC. Lenka řídila hotel Library na Manhattanu a Matteo byl šéfkuchařem slavné restaurace Cipriani. Zůstali dva roky a plnili si své sny. Ale ten největší sen byla restaurace v Praze. Podařilo se. V roce 2012 v červenci společně otevřeli restauraci Casa De Carli v Praze 1 ve Vězeňské ulici. Myslím, že název Domov De Carliho je výstižný. V restauraci se cítíte velmi příjemně a personálu i majitelům se rodinnou pohodu daří vytvořit velmi sugestivně.
V letošním roce obdržel Matteo cenu od Italské komory za skvělý přínos italské restaurace v české republice.
Matteovou vášní je silniční motorka, na které podnikají s Lenkou jízdy po Evropě. Sportovním idolem je motocyklista Valentino Rossi. V současné době jim však mnoho času nezbývá. A protože v únoru 2015 čekají dalšího člena do rodiny, tak motorku brzo vymění za trochu jiný dopravní prostředek jakým je dětský kočárek.
Interiér má typický ráz italské restaurace. Je lehký a vzdušný v moderním duchu. V rohu se nachází půlkruhový bar potažený měňavým bílým atlasem, na barové desce stojí pár skleněných foukaných plastik a váza se suchými květinami. Stěny v několika odstínech šedi zdobí několik krásných zrcadel, největší z nich je kryté dekorativní mříží. S interiérem jim pomáhala francouzská kamarádka, jejíž abstraktní oranžovo-červenéobrazy visí v hlavní restaurační části. Po schodech dolů sejdete do soukromého salonku, kde majitelé pořádají degustace vín, kurzy vaření nebo si prostor pronajímají lidé na různé večírky.Stěny krášlí žánrové fotografie.Autorem fotek na stěnách je Matteo. Fotky s nejrůznějšími motivy jsou ze společných cest po světě.
Co mě zaujalo jsou drobnosti, které nejen zútulňují prostor, ale především jsou velmi nápadité. Například vtipné ubrousky,gueridony – stolečky na víno - si Lenka s Matteem navrhli sami a nechali vyrobit . Detaily mají výtečně dotažené.
Majitelé se řídí jednoduchou zásadou: nabídnout chutné pokrmy plné čerstvých, sezónních ingrediencí a inspirované různými oblastmi Itálie. Už když si vybíráte v jídelním lístku, začnete mít dilema, co si vybrat.
Vyzkoušela jsem Loch Fyne losos právě zauzený přírodním bukem, rýže Venere Mignone, mango a zakysaná smetana 285 Kč. Mohu doporučit. Na stůl předkrm přinesou přikrytý „klošem“ (cloche) a při odkrytí na vás vybafne kouř.
Grilovaný steak z hovězí svíčkové Qualivo s lanýžovou krustou, celerové pyré, karamelizovaný černý kořen, sos z červeného vína 575 Kč.
Na závěr ochutnejte Zlatý čokoládový dóm plněný pěnou z hořké čokolády a malinami, přelitý horkým pomerančovým krémem 195 Kč
Vězeňská 5
Praha 1
foto -dhaj