Tipy Evy Filipové - Restaurace Aureole

Šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král.

Vznášet se v oblacích nejen díky výšce, ale i výborné gastronomii se můžete v restauraci Aureole v Praze na Pankráci.

To musíte vědět!

Eva Filipová s šéfkuchařem Jiřím Králem a jeho synem Davidem.

Jakou restauraci navštívit?

Pokud chcete zažít něco výjimečného, pak se vydejte do restaurace Aureole v Praze 4. V nejvyšší budově České republiky City Tower si tu ve 27. patře dopřejte skvělý gastronomický zážitek. Navíc se pokocháte opravdu jedinečným výhledem na město. Ne vždy jsou tyto dva zážitky propojeny. Někdy výhled bývá tak velkou atraktivitou, že kuchyně pokulhává. Mnohdy jsem k těmto restauracím skeptická. Ale pan Jiří Král, který předtím pracoval deset let jako šéfkuchař ve Francouzské restauraci v Obecním domě, tu stále drží laťku vysoko.  Dokonce v jeho týmu pracuje syn David, který se vrátil z Manchesteru, kde rok získával zkušenosti v restauraci Northcote (1* Michelin Star). Jak sám říká: „Bylo to tam dost drsné.“ A tak ho nerozhodí disciplína, kterou pan Král vyžaduje. Aureole nabízí gastronomii, která je kombinací aktuálních trendů asijské a světové kuchyně. Výborně připravují i suši. Zajímavostí je, že několikrát v týdnu kupují celého tuňáka ze Zadaru. Maximálně čerstvého, přímo od rybáře a sami si ho rozbourají. Větší části používají na teplou úpravu – na steaky, menší části na ceviche, tatarák.  Nejvzácnější část z boku, tzv. torzo, se zde využívá na speciální suši, zvané aburi maki, což je pro vyznavače suši opravdu specialita. Japonci totiž tuto část tuňáka považují za největší lahůdku. V poledne můžete do restaurace zaskočit na 3chodové(390 Kč) nebo 5chodové menu(590 Kč). Jsou netradiční a rozhodně stojí za vyzkoušení. Restaurace pro rok 2014 obdržela ocenění Bib Gourmand. (Michelin hodnotí kvalitu restaurací nejen hvězdičkami, ale také označením Bib Gourmand. Představuje jej symbolicky hlava maskota firmy, figurky zvané Bibendum).

Jak to tam vypadá?

Interiér je poměrně tmavý. Chodbě, sky baru, vinotéce i v hlavním prostoru vévodí černá barva. Restauraci pak dominuje kožená stěna s kubistickými hranami, mimochodem stejnou kůží potahuje interiér aut značka Ferrari. Kůže tu zkrátka hraje prim a najdete ji i na stolcích nebo v salonku, kde bílá kůže kontrastuje černé na stěnách. Tady mohou odpočívat v pohodlných kožených křeslech kuřáci. Pro ně je tu připraven velký výběr doutníků, mohou si vyzkoušet vodní dýmku a k tomu ochutnat celou škálu koňaků. Na stěnách momentálně visí zajímavé fotografie surovin, které jsou součástí kampaně s názvem Chuť se skrývá v detailu. Odrazy lesklých ploch jsou velmi efektní také v zázemí toalet. Připadáte si trošku jako v zrcadlovém bludišti. Granit na podlaze spolu s černě lakovanými skly a zrcadly vás trochu vyvedou z reality. V létě se můžete ještě víc kochat pohledem z terasy, kde je opět pohodlné sezení.

Co si objednat?

Mým favoritem je Kukuřično-kokosový krém s koriandrem, chilli a sezamovým olejem.  Zajímalo mě, čím to, že je tak lahodný a opravdu výjimečný. Zjistila jsem , že kokosové mističky zde před  servírováním polévky vytírají kokosovým tukem! Jako předkrm je výborná Terina z kachních jater Foie Gras de Bourgie marinovaná v černém pepři, s čokoládovými chipsy Manjari, hruškovo-tamarindovou marmeládou a s kandovanými kukquaty. A jako hlavní chod jsou skvělá Kachní prsa á la pekingská kachna, tenké těstovinové placičky, s jarní cibulkou a omáčkou Hoisin. Dobrou volbou je Avokádo Maki z čerstvého avokáda, s lístky salátů a japonskou majonézou, a Tekka Maki z tuňáka. Marinovaný banán ve třtinovém medu s kokosovou omáčkou je nakonec skvělou tečkou!  

www.aureole.cz

Foto: Dagmar Hájková    

Fotogalerie