Atrium Palace Florentinum v Praze Na Florenci ukrývá výbornou restauraci.
To musíte vědět.
Jakou restauraci navštívit?
Restauraci Bianco e Nero, která je zaměřená na italskou a středomořskou kuchyni. Je jak stvořená pro lidi, kterým není jedno co jedí a mají rádi zážitek na talíři. Pracovní tým je zde mezinárodní.
Šéfkuchařem je Alex Samoilis, který se narodil na ostrově Korfu a jeho kořeny jsou napůl řecké a napůl mexické.
Vařil v Řecku a v Anglii a v neposlední řadě byl privátním kuchařem evropských miliardářů. Jeho cílem je ukázat hostům středomořský styl kuchyně, pracuje pouze s naprosto čerstvými surovinami a ingrediencemi.
Cukrář je Holanďan. Jmenuje se Verhijde Quirinus Albert Petrus John a je velmi kreativní. Dezerty jsou výborné, každý den připravuje ke stálé nabídce ještě další. Ochutnala jsem například citrónový koláč a byl senzační. Co mě ale zaujalo je, že dezerty obsahují velmi málo cukru. Takže si každý může v klidu zahřešit.
Pekař je Tunisan - Chokri Hanini Jlidi. Před tím pracoval tři roky ve Wine Food Marketu v Praze. Pečou si zde vlastní chleba, vyrábí si čerstvé těstoviny. Dodavatelé jsou výhradně maloproducenti, většinou s rodinnou tradicí. Restaurace má vlastní sbírku archivních vín.
Jak to tam vypadá?
Interiér se nese v duchu černé a bílé. Je elegantní, jednoduchý, ale přitom rafinovaný a moderní jako celá stavba Florentina, ve kterém se restaurace nachází. Černá a bílá proto, že je možné proměnit interiér několikrát během dne. Dominantní roli hrají světla od české firmy Lasvit, která jsou velmi promyšleně nainstalovány a barevně sladěny. V každé části restaurace jsou použity jiné barvy světel a vše dohromady se zajímavě barevně prolíná.V 17 hod. si personál vymění bílé košile a černou kravatu za černou košili s bílou kravatou. Restaurace je členitá, veškerou přípravu jídla můžete sledovat přímo od stolu. K sezení je 90 míst. V zadní části je bistro, které může usadit 40 lidí. Je alternativou rychlého oběda či večeře . (Všechny produkty jsou „Made in Italy“).V poledne si zde můžete dát oběd za 120,- Kč i s polévkou. Polední menu na restauraci je za 175,- Kč nebo 225,- Kč. V létě je krásné posezení venku. Netušíte, že jste v centru Prahy.
Co si objednat?
Mým nejoblíbenějším jídlem jsou zde
Tygří krevety – s tymiánovým medem a karamelizovanými pekanovými ořechy s chilli (394,- Kč).
Chutě se báječně snoubí, karamelizované ořechy dodávají příjemně nasládlou chuť, kterou chilli jemně rozbije.
Pokud budete mít chuť na pastu, tak dobrou volbou jsou
Gnocchi se sýrem Gruyére a kousky uzené kachny ( 210,- Kč).
Jako hlavní chod stojí za ochutnání
Bažant, Amarena višně, lískové ořechy, plátky šalotky, hořký pomeranč (289,- Kč). Lískové ořechy dodávají výjimečnou chuť.
Dezert, který mohu doporučit je z kaštanů, pistácií a výborné popcornové zmrzliny -
Pink Lady ( 145,- Kč).
Fotografie : Dagmar Hájková