Tipy Evy Filipové - Restaurace Bianco e Nero

Atrium Palace Florentinum v Praze Na Florenci ukrývá výbornou restauraci.

To musíte vědět.

Jakou restauraci navštívit?

Restauraci Bianco e Nero, která je zaměřená na italskou a středomořskou kuchyni. Je jak stvořená pro lidi, kterým není jedno co jedí a mají rádi zážitek na talíři. Pracovní tým je zde mezinárodní. 

Šéfkuchařem je Alex Samoilis, který se narodil na ostrově Korfu a jeho kořeny jsou napůl řecké a napůl mexické. 

Vařil v Řecku a v Anglii a v neposlední řadě byl privátním kuchařem evropských miliardářů. Jeho cílem je ukázat hostům středomořský styl kuchyně, pracuje pouze s naprosto čerstvými surovinami a ingrediencemi.

Cukrář je Holanďan. Jmenuje se Verhijde Quirinus Albert Petrus John a je velmi kreativní. Dezerty jsou výborné, každý den připravuje ke stálé nabídce ještě další. Ochutnala jsem například citrónový koláč a byl senzační. Co mě ale zaujalo je, že dezerty obsahují velmi málo cukru. Takže si každý může v klidu zahřešit.  

Pekař je Tunisan - Chokri Hanini Jlidi.  Před tím pracoval tři roky ve Wine Food  Marketu v Praze. Pečou si zde vlastní chleba, vyrábí si čerstvé těstoviny. Dodavatelé jsou výhradně maloproducenti,  většinou s rodinnou tradicí. Restaurace má vlastní sbírku archivních vín.

 

Jak to tam vypadá?

Interiér se nese v duchu černé a bílé. Je elegantní, jednoduchý, ale přitom rafinovaný a moderní jako celá stavba Florentina, ve kterém se restaurace nachází. Černá a bílá proto, že je možné proměnit interiér několikrát během dne. Dominantní roli hrají světla od české firmy Lasvit, která jsou velmi promyšleně nainstalovány a barevně sladěny. V každé části restaurace jsou použity jiné barvy světel a vše dohromady se zajímavě barevně prolíná.V 17 hod. si personál vymění bílé košile a černou kravatu za černou košili s bílou kravatou. Restaurace je členitá, veškerou přípravu jídla můžete sledovat přímo od stolu. K sezení je 90 míst. V zadní části je bistro, které může usadit 40 lidí. Je alternativou rychlého oběda či večeře . (Všechny produkty jsou „Made in Italy“).V poledne si zde můžete dát oběd za 120,- Kč i s polévkou. Polední menu na restauraci  je za 175,- Kč nebo 225,- Kč. V létě je krásné posezení venku. Netušíte, že jste v centru Prahy. 

Co si objednat?

Mým nejoblíbenějším jídlem jsou zde

Tygří krevety – s tymiánovým medem  a  karamelizovanými pekanovými ořechy s chilli (394,- Kč). 

 

 

Chutě se báječně snoubí, karamelizované ořechy dodávají příjemně nasládlou chuť, kterou chilli jemně rozbije. 

Pokud budete mít chuť na pastu, tak dobrou volbou jsou 

Gnocchi se sýrem Gruyére a kousky uzené kachny ( 210,- Kč). 

 

 

Jako hlavní chod stojí za ochutnání 

Bažant,  Amarena višně, lískové ořechy, plátky šalotky, hořký pomeranč (289,- Kč). Lískové ořechy dodávají výjimečnou chuť. 

 

 

Dezert, který mohu doporučit je z kaštanů, pistácií a výborné popcornové zmrzliny - 

Pink Lady ( 145,- Kč).

 

 Fotografie : Dagmar Hájková

Fotogalerie