To musíte vědět.
Dobré jídlo uprostřed lázeňského města vás pohladí.
Jakou restauraci navštívit?
Tapas je synonymem pro malé občerstvení, degustační talířek či jednohubky. Název tapas pochází ze Španělska, kde je tento způsob stravování velice oblíben. V tapas nesmí chybět jamón (sušená vepřová šunka), vyzrálý sýr, olivy a různé salámky a klobásky. Malé porce, více talířů, každý s něčím jiným.
A na tento způsob konzumace vsadil majitel restaurace Medité - David Böhm z Mariánských Lázní. A udělal dobře. Zkušenosti, které posbíral ve Španělsku , kde pracoval v několika restauracích, opravdu zúročil. Vznikl jediný tapasový restaurant v české republice. Tapas je zde jako hlavní jídlo. Davidova vášeň pro dobré španělské jídlo je v restauraci cítit z každého pokrmu . „Host se musí hladit“, říkal Davidovi táta, který je také z oboru. A to si vzal David Böhm k srdci a drží se toho. Personál je vstřícný a pohotový. Pan Böhm dováží španělská vína, která jídlo příjemně doprovází.
Šéfkuchařem je v Medité Jan Pašek, který zde vaří od začátku. S Davidem první jídla zkoušeli u nich doma a jeho posedlost dobrým jídlem je na talíři znát.
Jak to tam vypadá?
Jednoduchý interiér s obrazy města Salamanca. Autorem je Javier Segurado, syn majitelů restaurace, u kterých David Böhm pracoval. S Javierem se seznámil v Anglii, kde pracoval a on byl ten, který ho přemluvil, aby šel z Anglie pracovat do Španělska k jeho rodičům.
Z terasy, která je poměrně velká a v létě oblíbená, můžete sledovat ruch na ulici.
Co si objednat?
Mojí nejoblíbenější pochoutkou je zde:
Tortilla Espańola s omáčkou alioli (70,- Kč). Je neuvěřitelně jedlá. Připravují ji zde jako minutku.
Grilovanou tygří krevetu s avokádem a salsou Rosa (150,-Kč).
Pečené papriky s cherry rajčátky na tymiánové polentě /110,-Kč/
Čokoládový dezert s chlebovými sušenkami – Pan con Chocolata (85,-Kč).
(Ve Španělsku je základem pro dezerty chléb). Je poměrně hutný, ale nemá chybu.
www.medite.cz
foto-dagmar hájková