Francouzský název restaurace si šéfkuchař Jan Kracík nevybral náhodou. Hýčkat vás tu budou pochoutkami inspirovanými právě touto kuchyní a vína k nim vám vybere pravý Francouz.
Kterou restauraci navštívit?
Malou z venku nenápadnou restauraci Pot au feu v Rybné ulici, v centru Prahy, kousek za Kotvou. Název napovídá, o jakou kuchyni půjde. Pot au feu znamená francouzsky doslova hrnec na ohni, což přesně vystihuje povahu silného a výživného hovězího vývaru se zeleninou, který je doma v severní Francii. Podnik je to natolik nenápadný, že ho člověk snadno mine. Nemá žádné upoutávky, nic, co by vás nasměrovalo. Pod zlatě vyvedeným názvem je napsáno - Jan Kracík, tedy jméno šéfkuchaře. Je velkým závazkem, pokud kuchař uvede svoje jméno pod názvem restaurace, a v Česku to není vůbec běžné. Ale je dobře, že se Jan Kracík odhodlal jít s kůží na trh. Věří, že jeho výkony v kuchyni jsou natolik dobré, že si najdou svoji klientelu. To, co jsem ochutnala, bylo opravdu skvělé, a neměla jsem co vytknout. Z Jana Kracíka je cítit, jak ho práce baví, a když mluví o surovinách, o jejich kvalitě a čerstvosti, věříte mu každé slovo. Právě na tom staví svůj repertoár jídel a jak sám říká, na čerstvost a kvalitu surovin se zde můžete spolehnout.
Jak to tam vypadá?
Tvůrci interieru Pot-au-feu vsadili na motivy z přírody, a tak zde příjemně zkombinovali dřevo a kámen. Dominantou restaurace je velký designový lustr, který připomíná mrak. Podle světla během dne mění svoji barvu a může se také hýbat do různých směrů. I večer si tu mohou díky osvětlení s interierem pohrát a navodit v restauraci příjemnou a výjimečnou atmosféru. Usadíte se tu pohodlně do kůží potažených židlí a vychutnáte si pohled na originály obrazů Viktora Safonkina. Ten se postaral i o detaily, jež výborně doplňují interier. Motivy z jeho obrazů vévodí i jídelnímu lístku. Restaurace má dvě místnosti s celkovou kapacitou 42 míst. Nepostradatelná je vinotéka. O kvalitní francouzská vína se zde stará česky hovořící Francouz, someliér Alex di Cintio. Při výběru vín se mu můžete s lehkým srdcem svěřit.
Co si objednat?
Určitě se hned zamilujete do pečiva, které si zde sami pečou. Gougeres se připravuje z odpalovaného těsta se sýrem Comté. Je nadýchané, jemné a chce se vám ho jíst neustále, jak je dobré. A protože jej ochutnáte hned jak se usadíte, víte, že už neodejdete. Výborná byla Pošírovaná vejce s houbami, pikantní chuti, která jsem si vybrala z denní nabídky. Chutnali i netradiční Šneci v máslové omáčce (185 Kč). Pánům, kteří se těší na kus masa, určitě doporučuji Hovězí loupanou plec na burgundském víně (395 Kč). A protože se jídelní lístek mění velmi často, podle dostupnosti čerstvých surovin v té které sezóně, určitě vás čekají zase nové gastronomické zážitky.
www.potaufeu.cz