Za dobrou gastronomií se vydejte na Klokočnou do restaurace U Sapíků.
To musíte vědět.
Jakou restauraci navštívit?
Není nad rodinnou tradici. Když si rodina předává zkušenosti a recepty z generaci na generaci, tak je jisté, že jsou nejen recepty opravdu vychytané, ale i samotný přístup ke všemu, co je s gastronomií spojené. A to je příklad rodiny Sapíků. Jak říká Jaroslav Sapík, majitel restaurace: „ Můj obor je rodinné dědictví. Od narození jsem žil přímo v restauraci, kterou vedla moje maminka. Když jsme jeli na návštěvu k babičce a dědovi, tak měli také svoji restauraci a stejné to bylo u tetiček a strýců.“
Jaroslav Sapík nenechává nic náhodě. Každý druhý den jezdí nakupovat. Tvrdí, že suroviny musí vzít do ruky a sám posoudit, zda jsou kvalitní a vhodné. Při vaření klade důraz na sezónnost, kvalitu potravin a originalitu.
Vařil pro mnoho zajímavých hostů. Nejvíc si však považuje přípravy jídel pro sv. Otce papeže Jana Pavla II., který mu osobně poděkoval a předal růženec.
V restauraci mu velmi pomáhá manželka Marcela.
Jaroslav Sapík vaří staročeskou (rakousko-uherskou) kuchyni. A tu umí skvěle. Jeho motto je: „ Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.“
Jak to tam vypadá?
Interiér restaurace je opravdu originální. Nedá se nikam zařadit. Na stěnách visí mnoho vyznamenání, fotografií a předmětů, které jsou velmi osobní. Restaurace je rozdělena do dvou částí. V přední místnosti je několik stolů pro štamgasty. Prostor restaurace ve vás evokuje pocit nedělního oběda na venkově.
Co si objednat?
U pana Sapíka stojí za to ochutnat Vídeňský vepřový sulc s cibulovým salátem (95 Kč). Cibulový salát nemá chybu. Marinují ho v řepkovém oleji a bílém víně a je nesmírně lahodný.
Telecí dle hraběte Esterhazyho s paprikovou omáčkou, petrželovými noky (185 Kč)
Na závěr jsou nelepší volbou:
Moravské povidlové taštičky s ořechy a domácí šlehačkou (135 Kč).
Na ty se budete chtít vrátit. Lepší jsem nejedla..
www.klokocna.cz