Posezení v klidném prostředí Restaurantu Daliborka v Club Hotelu Daliborka. To musíte vědět.
Jakou restauraci navštívit?
Restaurant Daliborka v Praze 4 by mohl vyprávět. V roce 1912 otevřel Josef Vojtěch zájezdní hostinec Daliborka (pojmenoval ho po svém vnukovi). Zastavovali se zde nejen ti, kteří jeli do Prahy, ale místní lidé sem chodili posedět, vyprávět svoje příběhy a hrát kuželky, které byly venku na zahradě pod kaštany. Velmi častým hostem byl Mikoláš Aleš. Gastronomie se zde od té doby určitě změnila, ale základní myšlenka zůstává stejná. Vařit kvalitní jídla z čerstvých, sezonních surovin. Musím říct, že mě přesvědčil Martin John, který zde vaří, že kuchařinu bere vážně. Na důkaz toho, že ho tak baví, si nechal dokonce vytetovat na paži výjev Culinary tour of the Word - kulinářská cesta kolem světa. Z každé cesty se snaží vytěžit co nejvíc zkušeností. Nejvíc mu přinesla praxe na rodinné farmě v Řecku a doba, kdy vařil pro Petra Kellnera v restauraci Avantgarde.
Jak to tam vypadá?
Po všech poválečných peripetiích celého objektu zde v roce 1991 proběhla rozsáhlá rekonstrukce a architektům Evě Heyworthové a Michalu Postráneckému se zde podařilo vystihnout původní atmosféru secese . Na výzdobu a tvorbu interiéru byly použity dobové fotografie domu a kresby s Muchovými motivy Sarah Bernhardtové . Krásné lustry, které byly vyrobeny na zakázku dominují restauraci. Posedět je možné i v zimní zahradě, kde je ještě větší soukromí. Dům je v klidné vilové čtvrti, kolem nejezdí téměř žádná auta. Kdo hledá pohodu, tak je na správné adrese. Dýchne na vás první republika, klid a harmonie.
Co si objednat?
Za ochutnání stojí Domácí králičí paštika na opečeném toastu s brusinkami (146 Kč). Červená řepa plněná třeným kozím sýrem a pistáciemi (120 Kč). Kulajdu každý kuchař vaří trochu jinak. Tahle s restovanými houbami a pošírovaným vejcem je skvělá.(65 Kč). Jehněčí kolínko tažené v tymiánovém jus s opečenými bramborovými špalíky a listovým špenátem (380 Kč). Dezert doporučuji Lívanečky s malinovou omáčkou, šlehaným tvarohem a praženými mandlemi (92 Kč).
www.daliborka.cz