To musíte vědět.
Jakou restauraci navštívit?
Z venku nenápadná restaurace, do které určitě stojí za to vstoupit. Možná si nejdříve všimnete skupinky kuřáků před restaurací, která se neustále střídá. To, když vášniví kuřáci nevydrží a vycházejí ven z této příjemné nekuřácké restaurace, zaměřené na italskou gastronomii.
Majitelé jsou dva mladí muži , kteří mají vztah k Itálii a její kuchyni. Jedním z nich je Matteo Brogi, který se narodil v Římě, a kam se velmi často vrací za svým otcem, bratry a celou velkou rodinou. Druhým majitelem je Ondřej Smejkal, jehož koníčkem jsou vína. Potkali se v restauraci u Emanuella Ridi, kde oba pracovali dva roky. Jejich snem byla restaurace, tak se pustili do vlastního podnikání. Matteo bydlí na Letné a s Ondřejem se rozhodli pro lokalitu hned vedle tunelu. Zdálo se jim, že zde chybí dobrá restaurace, Letná byla pro ně jako stvořená. Matteo je velmi ovlivněn kuchyní z Říma, tak v restauraci čekejte jídla, která jsou typická pro daný region.
Vaří zde Jaroslav Langer, který se střídá s Jiřím Kokešem a Patrikem Varčem .
Jak to tam vypadá?
„Byly židle, byly stoly, funkční kuchyň a docházely peníze. Bylo potřeba obsadit židle. Lidé přišli do tvůrčího procesu“, říkají Matteo a Ondřej. Interiér je velmi jednoduchý. Stěny zdobí fotografie Vlastislava Macháčka z jeho cest po Itálii. Stoly a židle jsou potaženy béžovými ubrusy. U baru se můžete posadit „na koně,“ určitě si okamžitě vybavíte hodiny tělocviku. Myslím, že při větší konzumaci alkoholu nejednoho hosta napadne, že by si tuto disciplínu – skok přes koně - mohl zopakovat. Podlaha je industriální. Celková atmosféra je neformální a příjemná. Připadáte si jak v Římě. Nikdo si tady na nic nehraje.
Co si objednat?
Můžete si buď pochutnat na specialitě dne nebo si vybrat z jídelního lístku, který každé tři měsíce mění podle italské sezony.
Mě chutná Salát z čerstvého baby špenátu 130,- kč
Casarecce z mečouna 240,- kč
Dezert vás nezklame, když zvolíte Domácí tiramisu 100,- kč. Je lahodné, krásně vláčné.
www.damatteo.cz foto: dhaj