Tipy Evy Filipové – Zmrzlina osvěží i čtyřnohé kamarády.

„Giroma Gelato? Neznám.“ Takové bylo moje první setkání v Ristorantino da Matteo v Praze na Letné s manželi Gromannovými, kam zrovna přivezli zmrzlinu. 

Ano, Giroma Gelato stojí na pozadí restaurací, kaváren a malých obchůdků, kam dodává svoji zmrzlinu a sorbety. Zajímalo mě jak vypadá výrobna a tak jsme se za majiteli vydaly.

 

Firma Giroma Gelato se nachází nedaleko Hradce Králové, v Borohrádku, v rovinaté krajině obklopené lesy a krásnou přírodou, kde její majitelé provozují „čarovnou laboratoř“ v hale o rozloze 8 x 50 m. 

Giroma Gelato překročila již 300 druhů zmrzlin a sorbetů a každý měsíc přibývají další. Některé (např. štrůdlová), jsou opravdu originální. Úzce  spolupracují s šéfkuchaři, kteří si určují chuť, druhy použitých surovin a jejich zpracování. Výroba stojí na kvalitních surovinách, čerstvém ovoci, dokonalé znalosti způsobu přípravy, bez používání náhražek, trestí a barev. Současně  mají kvalitní strojní vybavení, bez kterého se dobrá zmrzlina jednoduše nevyrobí. Firma Giroma Gelato vyrábí, prodává a rozváží  ve dvou lidech. Manželé Dana a Gerhard Gromannovi spoléhají jen na sebe, firmě věnují denně doslova 24 hodin. . V mrazícím autě brázdí krajiny české od Mariánských Lázní po Špindlerův Mlýn, Prahu, Olomouc, Brno až do krajin slovenských - do Bratislavy. 

Firma  nezapomíná ani na vegany a vyrobila sérii veganských zmrzlin. A ani čtyřnozí kamarádi nepřijdou zkrátka, v nabídce má i zmrzlinu pro pejsky a kočky. Zmrzlina je s lososem nebo s tuňákem. Vznikla na základě konzultace s veterinářem. 

A pokud si někdo přeje zmrzlinu domů, na oslavu narozenin, vánočních svátků apod., tak i tomuto přání firma vyhoví a zmrzlinu dopraví tam, kam je potřeba.

O zmrzlině Giroma Gelato se ví i v Anglii. V roce 2014 firma Giroma Gelato v soutěži GREAT TASTE 2014 získala jednu zlatou hvězdu za svoji zmrzlinu Pečené jablko, skořice, calvados - jako jediný výrobce zmrzliny v České republice. Jedná se o nejvyšší ocenění pro potraviny ve světě, kterému se také říká „Oskar pro potraviny“. Více jak 400 soudců, včetně 40 speciálně vyškolených zapisovatelů, kteří vkládají komentáře soudců, se sejdou na 50 dnů a hodnotí 10.000 druhů přihlášených potravin. Dle pořadatelů soutěže je to takové „poklepání na rameno“, že to, co firma Giroma Gelato dělá, dělá dobře a to na celosvětové úrovni. Oceněná zmrzlina Pečené jablko skořice, calvados je tedy jednou z nejlepších zmrzlin na světě. V této soutěží získá ocenění pouze 34 % přihlášených výrobků, je tedy velice těžké se dostat mezi tyto hvězdné potraviny. 

A která zmrzlina nám nejvíce chutnala?

U mě vyhrály sorbety – malina, višeň, borůvka, meruňka se skořicí a jahoda s pepřem.  U fotografky Dagmar zvítězila maková zmrzlina.  Na druhém místě se umístila z pražených mandlí a z japonského čaje Matcha. 

 

 

www.giromagelato.eu

Fotogalerie