UMĚNÍ JÍST A MILOVAT

Film UMĚNÍ JÍST A MILOVAT je nezapomenutelným zážitkem pro všechny milovníky poezie života. Útočí na naše smysly, je darem pro ty, kdož jdou světem okouzleni uměním výtvarným, kulinářským i básnickým. Vše je v tomto filmu propojeno v jeden jediný pocit lahodící duši, ať již postavy na plátně prožívají radost, lásku, vášně, nadšení z hledání a objevování nového, či smutek. Koloběh života, který nezbývá než, naplněn vším prožitým, přijmout. 

Film je poctou francouzské gastronomii, která zde hraje hlavní roli společně se dvěma herci, patřícími k největším, jaké kdy tato země nosila. Juliette Binoche a Benoît Magimel. O hereckém koncertu tudíž není třeba hovořit. Hudebními nástroji těchto silných osobností, jsou tělo a tvář, jež zde rozezněli do naprosto výjimečné symfonie. Zažili jsme to už před lety ve filmu: „Děti své doby“, natočeném podle autobiografického románu spisovatele Alfréda de Musset, a vyprávějícím o jeho vášnivé, spalující a naprosto zničující lásce ke spisovatelce George Sand. Nyní se spolu tito bývalí manželé a rodiče společné dcery, opět potkali před filmovou kamerou, aby se pod vedením filmového mága - režiséra a scénáristy Trana Anh Hung převtělili do postav slavného gurmána, mistra umění kuchařského Dodina Bouffanta a jeho kuchařky Eugénie. On ji opakovaně žádá o ruku, ona odolává, byť miluje. Společně pak přivádějí na svět kulinářské skvosty, které se rázem stávají legendou. „Krása jejich vztahu spočívá právě v oné nepřístupnosti. Dodin je do ní všechny ty roky zamilovaný, protože cítí, že ji nikdy nevlastnil jako celek. Jistá její část, stále odolává, což divák zjistí jen z náznaků.“ říká pan režisér. „Rád vytvářím momenty, kdy je napětí hmatatelné, ale nevyřčené.“

A přesně tohle dokáže Tran Anh Hung zprostředkovat svému publiku naprosto dokonale. Ostatně dokonale ovládá tento francouzský režisér vietnamského původu vše, co umění režisérské obnáší. Již za svůj první celovečerní film Vůně zelené papáje získal Zlatého lva na festivalu v Benátkách a Oscarovou nominaci. Zde se nechal inspirovat knihou Marcela Bouffa La vie et la passion di Dodoin Bouffant, aby pak svůj filmový příběh zasadil do doby před začátkem tohoto kulinářského románu r.1885, avšak do stejné kulisy rozlehlého domu stojícího v magickém údolí řeky Loiry. Ještě dva zásadní aktéry filmu nelze opomenout. Vynikajícího kameramana Jonathana Ricquebourga a hlavně Pierra Gagnaira, světoznámého šéfkuchaře a nositele 14 Michelinských hvězd. To on připravoval recepty, podle kterých vznikal scénář, on vdechnul duši Dodinově kuchyni – srdci celého filmu.

Film UMĚNÍ JÍST A MILOVATzískal na letošní festivalu v Cannes cenu za nejlepší režii a je svou zemí nominován do Oscarového klání. 

PS: mou osobní radou je, jít na tento film najedený, protože najít potom místo, kde by se člověk navečeřel, je prakticky nemožné.

 

Fotogalerie